Beheer/Leden
Groepen
Hoe groepen werken in Settings, hoe je ze koppelt aan een gedeelde werkruimte of galerij en wat de Admin-groep doet.
Lees dit artikel om groepen te maken, er leden aan toe te wijzen en die groepen te koppelen, zodat mensen de gedeelde werkruimtes en galerijen kunnen openen die je publiceert.
Groepen bepalen in Clipido wie lid is van je admin-werkruimte en, als ze aan een portaal gekoppeld zijn, wie een privé gedeelde werkruimte of galerij kan openen. Een groep geeft op zich geen toegang tot een portaal zolang je de groep niet koppelt in het paneel "Publish" van dat portaal.
De Admin-groep en eigen groepen
Elke werkruimte heeft een vergrendelde groep "Admin". Leden in "Admin" kunnen Settings, Media, Sharing, Review en Uploads openen. Je kunt de groep "Admin" niet hernoemen, verplaatsen of verwijderen.
Eigen groepen zijn alle andere groepen die je maakt onder Settings → Groups. Leden van een eigen groep krijgen niet automatisch admintoegang. Ze krijgen alleen toegang tot een gedeelde werkruimte of galerij als de authenticatie van dat portaal op "Private" staat en de groep daar gekoppeld is.
Groepen maken en beheren
- Klik op je clubicoon → Settings.
- Klik onder "Administration" op Groups.
- Klik op New group.
- Vul in het venster "Create group" een naam in en klik op Create group.
Elke groepsrij toont "{n} members · {n} domain invites", en " · {n} SCIM invites" als SCIM is ingesteld. Via het rijmenu kun je Users openen of kiezen voor "Rename", "Move" of "Delete".
Standaard hoort elk lid bij één groep. De beschrijving van de pagina Groups luidt "Members can belong to one group." Wil je meer dan één groep per lid toestaan, zet dan Multiple group membership aan onder Settings → Advanced. Die optie is een add-on: zit ze niet in je abonnement, dan zie je een upgradeknop in plaats van een schakelaar.
Leden aan een groep toewijzen
Je kunt leden aan een groep toevoegen wanneer je ze per e-mail uitnodigt op Settings → Members, of achteraf:
- Open op Settings → Members het rijmenu van een lid.
- Klik op Edit groups.
- Kies in "Edit member groups" een of meer groepen en klik op Save groups.
Je kunt de ledenlijst van een groep ook openen via Settings → Groups → rijmenu → "Users". De titel van die pagina luidt "{Group name} members" (de Admin-groep staat er als "Admin").
Een groep koppelen aan een gedeelde werkruimte of galerij
Groepslidmaatschap alleen geeft geen toegang tot een portaal. Je moet de groep koppelen aan het portaal waartoe mensen toegang moeten krijgen:
- Open Sharing en bewerk de gedeelde werkruimte of galerij.
- Open het paneel "Publish".
- Zet onder "Authentication" de optie "Auth method" op "Private".
- Klik onder "Members" op Add access group.
- Kies in "Select access group" de groep en klik op Select.
Zijn er geen groepen gekoppeld terwijl de authenticatie op "Private" staat, dan waarschuwt de editor met "No access groups selected" en "No one will be able to access this portal until you add at least one access group."
Wil je de toegang tot een portaal intrekken zonder de persoon uit je werkruimte te verwijderen, gebruik dan "Revoke access" in het rijmenu van die groep in het paneel "Publish". Zo verwijder je alleen de koppeling op dit portaal. Het lid blijft in de groep op Settings → Members.
Moet je eerst een groep maken, klik dan op Manage access groups in het paneel "Publish" om Settings → Members in een nieuw tabblad te openen.
Hoe authenticatieopties samenwerken met groepen
De tabel hieronder toont per instelling van "Auth method" in het paneel "Publish" wie een portaal kan openen.
| Auth method | Wie het portaal kan openen |
|---|---|
| "Public" | Iedereen met de link, zonder aanmelding |
| "Login required" | Elke aangemelde Clipido-gebruiker |
| "Private" | Leden van een gekoppelde groep, plus iedereen in de groep "Admin" |
Leden van de groep "Admin" kunnen een privéportaal altijd openen, ook als hun groep niet aan dat portaal gekoppeld is.